De ce nu pot formata HDD in Windows 10?

Intrebarea din titlu este putin incorecta, pentru ca de fapt poti formata un HDD chiar daca are Windows 10 sau Windows 8.1, doar ca noul standard este GPT si nu MBR. Pentru cei ce nu stiu, MBR (Master Boot Record) era standardul de formatare a unu HDD pe vremea batranului Windows XP – care acum nu prea mai merge ok pe noile laptopuri sau calculatoare. GPT (GUID Partition Table) a fost introdus odata cu Windows 8 si se pare ca da mari batai de cap celor ce nu au cunostinte despre It sau calculatoare. Ba chiar si celor care se mai pricep cat de cat.

De ce nu pot formata HDD in Windows 10  ca MBR?

Deci nu e vorba de marimea HDD-ului, pentru ca MBR recunoaste pana la 2TB, cam greu de gasit pe calculatoare si laptopuri mai accesibile. Eu de exemplu am pe un PC 1 TB si pe altul 500 GB, ceea ce este normal, dar ce fac ca sa ma intorc de la Windows 10 la Windows XP sau Vista? Asta in ideea ca am deja doua licente – DVD-uri cumparate si am si doua laptopuri la care nu as vrea sa instalez versiunile noi de Windows.

Acum cred ca e momentul sa discutam putin despre UEFI (  Unified Extensible Firmware Interface ) – noua jmecherie a celor de la Microsoft carte te impiedica sa insalezi un sistem de operatie mai vechi pe un PC pe care ai pus din nestiinta Windows 10, varianta free sa zicem ). Cea mai mare problema este daca ati instalat Windows-ul pe 32 de biti sau pe 64, caci nu va puteti juca intre ele.

In aceste moment incerc sa instalez Windows 10 dupa ce am folosit varianta free pe laptopul sotiei si am sters partitia C, in speranta ca ma va lasa sa instalez o versiune mai veche de Windows, dar nici macar 8.1 nu am putut. Asa ca o sa va tin la curent cu acest subiect, cand o sa-i dau si eu de cap. Daca ai facut tu asta inaintea mea, imi poti lasa un mesaj cu detalii.